May 21 – Art Opening: « Dots of Vietnam » by Christian Gazia @ Decibel Lounge

10428418_871000756312494_3944068231674304753_n

Born in France in 1986, with parents from Hungary and Central Africa, Christian was a basketball player in a former life, before hanging up his shoes and complete a Master in Euro-Asian economy.

At the end of 2011, he takes the brush for the first time to paint a first series about the icons of his childhood. Shortly after finishing his first canvas, he knew that painting and drawing would be his way of expressing himself and his vision of the World with other means than words.
Lettre à ma mère : dots of vietnam

«Lettre à ma Mère» / Letter to my mother – is a mail that the artist is sending to his mother living in France. Not being able to find the proper words to share his experience of living in Vietnam for 2 years, Christian wanted to use a silence composes by dots, such as ellipses… In order to let his portraits speak for themselves.

Those dots are meant to be the description of Vietnam, where the artist evolves; an association of contrasts, nuances, discrepancies giving birth to a portrait where each dot has its importance. And the reunion of people draws a Nation.

Through those portraits, he plays with shapes and sizes of his dots in order to emphasize – on one hand the freshness and the youth of a nation – and on the other hand the indelible marks of a country stroke by History. Christian thus gives his vision of Vietnam that engraves his future in an uncertain world, in which everything gets written with ellipses

Sinh ra ở Pháp vào năm 1986, cha mẹ anh đến từ Hungary và Trung Phi, trước đây Christian là một cầu thủ bóng rổ, sau đó anh treo giày để hoàn thành bằng Thạc sĩ (nền kinh tế châu Âu-Á).

Vào cuối năm 2011, anh cầm cọ lần đầu tiên để vẽ một loạt các biểu tượng của thời thơ ấu của mình. Ngay sau khi hoàn thành bức tranh đầu tiên của mình, anh biết rằng bức tranh và bản vẽ sẽ là cách anh thể hiện bản thân và tầm nhìn của mình về thế giới với các phương tiện khác hơn là lời nói.

Lettre à ma mère: dấu chấm của Việt Nam

«Lettre à ma Mère» / Thư gửi mẹ của tôi – là một bức thư mà anh muốn gửi đến mẹ mình hiện sống ở Pháp. Không thể tìm được từ ngữ thích hợp để chia sẻ kinh nghiệm của mình trong quãng thời gian sống ở Việt Nam 2 năm, Christian muốn sử dụng một sự im lặng và sáng tác bằng các dấu chấm, chẳng hạn như hình elip … Để bức chân dung của mình có thể nói thay anh.

Những dấu chấm được dùng mô tả của Việt Nam, nơi mà sự tương phản, sắc thái góp phần tạo ra một bức chân dung mà mỗi chấm có tầm quan trọng của nó.

Thông qua những bức chân dung, anh như đang chơi với hình dạng và kích thước của các dấu chấm để nhấn mạnh – một mặt sự tươi mát và trẻ trung của một quốc gia – và mặt khác các dấu ấn không thể xóa nhòa của một thời kì lịch sử. Christian đã thể hiện tầm nhìn về Việt Nam qua tương lai của mình trong một thế giới bất ổn, trong đó tất cả mọi thứ được viết bằng những hình bầu dục.

6pm

79/2/5 Phan Ke Binh – Dakao – District 1

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s